luni, 27 iunie 2011

Solutii pentru un mediu mai sanatos, mai curat si mai sigur

Traiesc in Ploiesti de cand m-am nascut, cu scurte perioade petrecute la tara. Nici nu se compara aerul  de la tara cu cel din oras. Dezavantajul principal al calitatii aerului ar fi industria dezvoltata pe baza de petrol. Orasul aurului negru este poluat si abia respira. In zona rafinariilor mirosul de petrol te ineaca de tot si iti trebuie o masca pentru a putea trai o zi in zona aceea daca nu esti obisnuit. Nu stiu cat de in limitele admise sunt noxele in acea zona, dar stiu ca eu nu pot respira cand trec pe langa rafinarie. Ma ia cu ameteala. Dar asta e o problema prea mare pentru mine pe care decat am semnalat-o dar nu o voi trata eu.
Ceea ce as vrea sa tratez eu este mizeria de pe langa Ploiesti, in zonele mai periferice. Actualul primar a pus accentul pe curatenie si modernizare, deci nu ma plang de asta ci chiar ii admir initiativele nenumarate. Nu stiu de cand nu a mai avut Ploiestiul un asa primar. Insa zonele limitrofe imi par putin cammurdare, cu gunoaie imprastiate de vant si gramezi ce zac  cine stie de cand pe acolo. Solutia mea pentru aceasta problema ar fi sa se organizeze mai multe campanii de responsabilizare a populatiei prin activitati bazate pe voluntariat. Eu cred ca grupurile organizate de voluntari ajuta mult la responsabilizarea populatiei. Cand vezi pe cineva care si-a rupt din timpul lui ca sa-ti faca  cartierul mai curat te gandesti de doua ori daca sa arunci sau nu pe jos o hartie. Sanctiunile  lipsesc cu desavarsire. daca avem legi impotriva celor care depoziteaza deseuri de ce nu am avea legi si impotriva celor care arunca gunoaiele, a celor care nu strang mizeria lasata de animalele de companie plimbate adesea contrar normelor de securitate fata de ceilalti cetateni. Prin voluntariat castigi  si pe plan politic si pe plan adminsitrativ. Reprezinti primaria, asadar poti scoate una doua sponsorizari din care sa cumperi cateva sandwich-uri voluntarilor. Si asa toata lumea ar fi multumita. Avantajele ar fi : oras mai curat (niciodata un oras nu este suficient de curat), responsabilizarea populatiei, reducerea cheltuielilor pentru curatenie in oras sau castigarea timpului pentru a finaliza alte prioritati, dorinta tuturor de a fi un model pentru alte orase.
O alta problema in Ploiesti ar fi poluarea fonica si mizeria pe care le provoaca sutele de ciori cuibarite  de-a lungul bulevardului cu castani. Acestea se inmultesc de la an la an tot mai mult.  Solutia poate fi una radicala de impuscare a acestora. ONG-urile trebuie sa inteleaga ca orice este mult strica. invaziile trebuie oprite de fiinta suprema de pe planeta care este omul. Daca nu vrem sa ajungem un oras-cuib ar trebui sa facem ceva acum si nu cand  va trebui sa facem mai mult rau. Aceeasi problema si cu cainii. Nu avem o politie a animalelor care sa protejeze animalele, dar ONG-urile le tin partea. Ma intreb daca a simtit cineva o muscatura pe pielea  lui dintre persoanele care sustin  ideea cainilor comunitari. Nu vorbim aici de Caii de la Letea care  erau in mediul lor natural, vorbim de un teritoriu  urban impartit deopotriva de oameni si animale. Numai ca instinctele cainilor  devin noaptea mai  naturale, astfel incat nu poti merge pe strada. Am fost alergat si muscat de caini si nici un ONG nu mi-a sarit in ajutor. In schimb daca as fi surprins ca am facut rau unui caine din cauza ca m-a atacat as fi probabil pus la zid. Aceste doua probleme ale ciorilor si ale cainilor comunitari ar trebui tratate cu mare atentie si gasita o rezolvare  cat mai grabnica. Cainii oricat de domestici ar fi ei, in numarul atat de mare la care au ajuns iarasi, devin daunatori precum insectele si rozatoarele. Doar pentru ca sunt animale domesticite, nu inseamna ca nu sunt si daunatoare cand numarul lor  este in pericol pentru populatie. Pentru asta s-ar putea face  un compromis la nivel national. Oricum problema nu va fi niciodata  solutionata dar macar stopam  efectele dezastruoase care se pot intoarce impotriva noastra  mai tarziu.
Consumul de energie- problema care este valabila dintr-un punct de vedere al risipei. Iluminatul in Ploiesti este destul de ok, acopera  aproape toate cartierele. Insa efectul nu este cel dorit.  Stalpii sunt pusi intre  copaci si nu fac fata absolut deloc. Sunt strazi pe care este intuneric bezna desi toti stalpii de iluminat sunt functionali. Solutia ar fi toaletarea copacilor in zona de actiune a luminii. Acum  vreo doi ani se incercase o astfel de toaletare, dar nu stiu sigur daca a fost o actiune a primariei sau una a locatarilor strazii. Avantajele ar fi: iluminatul stradal sa aiba efect, altfel ar fi risipa de energie in continuare si siguranta cetateanului dupa lasarea intunericului ar fi mai mare.
Pentru a incuraja reducerea consumului de energie si la nivelul populatiei, se pot organiza de asemenea prin sponsorizari evenimente in parcurile din Ploiesti sau imprejurul acestuia care sa motiveze tinerii sa lase calculatoarele sa se raceasca. Un pas pentru acest lucru s-a facut prin inchiderea bulevardului in weekend, dar evenimentele  organizate si sustinute de primarie pot atrage mult mai multa lume afara din case.
Acestea sunt ideile mele  pentru mediul inconjurator din Ploiesti, cu care se confrunta mult mai multe orase din tara dar care nu gasesc solutionare din cauza lipsei de fonduri, din cauza ONG-urilor si din cauza unitatii la nivel local.
Am scris articolul pentru concursul organizat de Umbrela Verde   si sper sa devin ambasador in blogosfera. Poate as  voi  fi si eu chemat la actiuni de voluntariat.


Trimite prietenilor pe Messenger Ador aurul pe femei in masini sanatoase

Un comentariu:

  1. As avea multe de comentat aici, fiindca ai avut si destule idei.
    Cu majoritatea sunt de acord - pasarile de pe bulevard il fac impracticabil vara pentru pietoni.
    Cu cainii ... din pacate avem organizatii care sa sara in apararea lor, dar in apararea noastra nu sare nimeni.
    La fel si cu iluminatul si cu reducerea consumului de energie.
    Nu sunt insa de acord cu o idee - nu cred ca voluntariatul ii va responsabiliza si pe ghiolbanii care fac mizerie. Nesimtirea unora se rezolva doar pe baza de amenzi constante, nu pe baza de exemplu pozitiv.

    RăspundețiȘtergere

Spune-ti parerea