luni, 27 august 2012

Campina Open MTB Editia 1

Luna septembrie  ofera prahovenilor si nu numai un eveniment ce se afla la prima editie. Campina  Open MTB este o competitie de mountain bike care  isi propune sa  incurajeze  stilul de viata sanatos definit prin  miscare si care doreste sa promoveze municipiul Campina si imprejurimile sale.

In aceasta prima editie taxele  pe participare vor merge  in scop caritabil catre fundatia Romanian Angel Appeal care ii va folosi in beneficiul  copiilor  cu  autism.

Asadar pe 8 septembrie 2012  fie ca  va inscrieti in competitie, fie ca  mergeti in calitate de spectator,  luati o pauza binemeritata si participati la Campina Open MTB editia  inaugurala. Detalii aici.


Pe 25  august a avut loc o alta intalnire   de acest gen in judetul Arges. Dracula Bike a ajuns la editia a treia si se bucura de  sprijinul sponsorilor si de interesul  celor pasionati  de acest sport. Detalii aici.

sâmbătă, 25 august 2012

Sa nu ne batem joc de munca unora

 Citesc o opinie  a lui Fido pe blogul sau si tin sa-i cer cumva   putina indulgenta  cand vorbeste despre munca depusa de niste oameni. A luat la bani marunti prestatia unor domnisoare care danseaza  in timpii de odihna din timpul meciurilor  pe care echipa de baschet CSU Asesoft Ploiesti le  disputa pe terenul  considerat propriu. In articolul acesta se arata foarte dezamagit de prestatia fetelor si isi doreste  ca acestea sa nu mai  fie majorete  la Asesoft, cel putin nu cu  prestatia actuala.  Este adevarat ca  treaba majoretelor  conform DEX  este aceea de a  incuraja  echipa favorita pe parcursul meciului si de a indemna specatatorii sa faca acelasi lucru. Numai ca in  multe campionate de baschet pe care eu le urmaresc  termenul  de majoreta se foloseste mai degraba pentru  acea  persoana  care  umple spatiul gol din timpii de odihna  ceruti in timpul  jocului.

Asadar nu suntem  un club exclusivist in tara sau pe planeta, unde majoretele nu fac ceea ce  ar trebui sa faca. In Australia de pilda, majoritatea echipelor din NBL au majorete   alese pe spranceana, dintre cele mai  de succes  fotomodele probabil, ca altfel nu-mi explic cum  de au strans ei laolalta  atatea fete inalte, excesiv de frumoase,  cu aceeasi pasiune.  Coregrafiile lor sunt  mai ample ce e drept decat ce am vazut pe la noi pe la echipele de baschet  din Romania, care-si permit majorete. Dansurile sunt lascive, erotice si chiar vulgare daca ma intrebati pe mine.

Eu inteleg faptul ca nu-i place ce vede, dar  fetele sunt puse acolo  ca sa  intretina  atmosfera, sa umple timpii in care nu se intampla nimic cu ceva, in cazul nostru  cu dans.  Daca nu incurajeaza echipa, nu cred ca este numai vina lor ci vina celor care le platesc sa faca altceva.  Dar de la a nu fi  de acord cu ceva si pana la a arunca cu noroi in cineva este  cale lunga.

Citesc ceea ce scrie Fido  pe blogul lui, ii urmaresc si emisiunile din cand in cand si  imi place sa-l privesc si sa-i ascult parerile, dar cu asta nu sunt de acord  sub nicio forma.  Nu pot  sa fiu de acord ca dansul lor este imbinarea  intre  "stripteuze lente cu prostituate rigide",  cum nu sunt de  acord nici cu afirmatia  cum  ca  prestatia lor incita mai degraba la erectie decat la  sport si victorie.  Pe jumatate are dreptate si am explicat mai sus ca fetele de pe la noi nu incurajeaza echipa. Dar nici  dansuri  vulgare nu au. Au fost  doar cateva miscari in sezonul trecut pe doua sau trei dansuri in care miscarile erau putin mai provocatoare, dar acum  barbatii  in toata firea  nu cred ca au erectie  cand vad o fata imbracata in fusta scurta sau  pantaloni chiar, dansand   chiar si provocator. Mai ales cand o vede de la 10-25 de metri departare, de acolo de sus din tribune. Poate  flacaii mai tineri si mai  nefamiliarizati cu  astfel de   miscari sa aiba ceva tresariri prin pantaloni, altfel nu vad   barbatii sa  reactioneze  in vreun fel.

Acestea fiind spuse, nu ii  contest opinia cum ca nu-i place prestatia lor, ci afirmatia  ca  din punctul lui de vedere  acestea  nu ar trebui sa  apara pe parchet cu aceleasi dansuri lipsite de incurajare la adresa echipei.  Poate ca titlul articolului  scris de el trebuia sa fie "Domnu' Sebi  puneti majoretele sa  incurajeze cu adevarat echipa si sa antreneze publicul in acelasi timp", dar probabil ca era prea lung, asa ca a preferat  sa numeasca articolul "Domnu' Sebi, dati, va rog, majoretele alea afara de la Asesoft ..."

duminică, 19 august 2012

Mai animalule, ca bine spunea Iliescu!


Scriam intr-un articol anterior despre cineva care si-a abandonat pisica tinuta de 15 ani  in casa. Revin cu fotografia de mai sus si inscriptia de pe ea, drept raspuns la motivul primit - Cred ca si ea vroia sa plece ca  tot o zbughea pe usa de la intrare cand aceasta se deschidea -  .

Una e sa vrei sa mai schimbi aerul  din cand in cand si alta e sa fii obligat sa-l schimbi obligat fortat probabil definitiv.

sâmbătă, 18 august 2012

Sperantele viitorului in baschetul feminin

Echipa de baschet feminin sub 20 de ani a Romaniei  a dat dovada de unitate  si daruire pe terenul de baschet, intr-un meci pe care l-au disputat in compania Belgiei.  Desi era cotata cu sansa a doua la castigarea acestui meci Romania a dat dovada de mare caracter reusind sa  se tina   bine  pe durata primei reprize, reusind   sa  stea la numai doua puncte in spatele Belgiei. 37-35 a  fost scorul la pauza.

A doua repriza a adus  sfertul de efect al Romaniei  care s-a detasat la  8 pucncte la sfarsitul acestei perioade. Rand pe rand Ardelean, Sonia Ursu, Bigica, Ionescu si Cursaru au  pus puncte pe tabela in dreptul Romaniei. De fapt ele au fost singurele 5 jucatoare care au inscris in acest meci.  Chiar daca au castigat  sfertul al treilea   cu 10 puncte si a condus la sfarsitul acestuia cu 8 puncte romancele au avut  momente de cadere libera. Pe final de meci  cand mai erau numai  doua minute de joc tricolorele  noastre conduceau cu 62-56, dar nu au putut pastra avantajul si  Belgia a inscris  7 puncte in acest timp, primind unul singur in schimb. Finalul sfertului 4 a adus egalitatea pe tabela si meciul a mers in repriza  de prelungiri care dureaza 5 minute.

In repriza de departajare Romania a   fost  decisiva, inscriind repede 6  puncte prin Sonia Ursu (4) si Ardelean  (2), primind in schimb  5 puncte , singurele reusite de belgience  in aceasta repriza suplimentara.  Sonia Ursu si-a asumat responsabilitatea  la finalizare reusind sa inscrie in aceasta repriza 9 puncte  din cele 15   realizate in total. Scorul final  dupa repriza de prelungiri a fost de  76-68 in favoarea Romaniei.

Alte date din meci:
  • Doar  7 jucatoare au fost  prezente pe parchet de-a lungul intregului meci pentru Romania, in timp ce la belgience s-a folosit tot lotul de 12 jucatoare.
  • Sonia Ursu si Bigica au stat fiecare  44 de minute si 46 de secunde  pe parchet si fiecare a inscris cate 15 puncte.
  • Ardelean a stat  numai 32 de minute si 3 secunde pe parchet si a inscris 21 de puncte fiind lidera echipei  din punct de vedere al punctelor marcate.
  • Moyombo a marcat pentru  Belgia 25 de puncte in 42 de minute si 17 secunde petrecute pe parchet.
  • Opt este numarul cosurilor  de 3 puncte reusite de  Belgia in timp ce Romania a inscris numai 3
  • 29 din 51 de aruncari de doua puncte au fost transformate de romance in timp ce belgiencele au reusit 16 din 33
  • 11 a fost cota  medie la casele de pariuri pentru ca Romania  sa castige acest meci

Salvati de o coreeanca

Sonia Ursu este jucatoarea   de baschet nascuta din mama romanca si tata sud-coreean. Are 19 ani si 1,72  m inaltime.

In meciul cu Belgia a fost jucatoarea decisiva  in repriza de prelungiri inscriind 9 din cele 13 puncte. Ultimele 3 puncte au provenit dintr-o aruncare de la mare distanta, aproape de mijlocul terenului, puncte care o vor ajuta in statisticile proprii in viitor.
6. Sonia Ursu (Romania)
Sursa photo

Te bate Dumnezeu

Cunosc pe cineva care  avea o pisica pe care a  dat-o  afara din apartament, dupa  o convietuire de  cel putin 15 ani, timp in care  animalutul  domesticit a devenit   dependent de om,  dependent de viata alaturi de un stapan care sa te ingrijeasca si sa-ti dea mancare atunci cand mananca el, sau atunci cand are el chef. Nu m-ar mira ca saracul animalut sa  isi fi pierdut  instinctele de felina, eventual nici sa nu stie ca soarecii si sobolanii se  vaneaza iar apoi se mananca, ca  vrabiile si pasarile in general, cel putin cele de talie mica, pot fi pandite si transformate in  hrana. Probabil ca nici nu stie ce-l asteapta la iarna  pe frigurile de -20 de grade  noaptea, atunci cand  nu ai da pe nimeni afara din casa, daramite un  animal sau un om nepregatit care nu este pregatit sa indure asemenea intemperii.

S-a zis cu  saracuta felina care   de acum va trebui sa   caute apa in vara asta torida si secetoasa si nu va sti incotro sa  mearga. Pisicile  strazii care cresc de mici  fara stapan stiu sa se descurce, pe ele  le-ai putea obisnui sa le iei din mediul natural si sa le bagi in casa, dar nu poti face  la fel cu cele de casa. Nu le poti lua  dupa 15 ani  si sa le dai cu sutul in coada dupa ce  in tot timpul asta s-au gudurat pe langa tine, au mieunat atunci cand te simteai singur, ti-au tors in poala si ati adormit impreuna, sau s-a asezat pe  locul in care aveai dureri dupa un  accident casnic stupid si probabil minor.

Chiar daca nu spun mami sau tati, asta nu inseamna ca nu vor sa o spuna ci ca pur si simplu au un altfel de limbaj pe care noi ca si fiinte rationale  ar trebui sa-l intelegem mai degraba sau macar sa ne prefacem ca  am inteles. Exact asa cum facem cu un bebelus ale carui intentii nu le nimerim de fiecare data, chiar  in ciuda faptului ca-l vedem plangand.

Si in incheiere va pot spune ca  eu nu prea sufar pisicile, dar asta nu inseamna ca nu pot sa judec pe cineva care  nici macar nu a incercat sa dea un amarat de anunt  pe internet sau in ziar in care sa-i caute stapan bietului animal.

Cat pot sa ma oftic ca  nu exista o politie a animalelor  in Romania precum cea din Statele Unite ale Americii. Dar probabil ca exista cineva , un Legiuitor  si Judecator suprem care iti va da dupa sufletul tau.

joi, 16 august 2012

Suntem Romani si ne permitem sa pierdem duelurile precum copacul isi pierde frunzele

In ultima vreme   pare ca Romania se cam duce de rapa. Suntem pe cale sa intram în criza precum a intrat Grecia, numai ca la noi s-ar putea sa fie mult mai rau, pentru ca noi ne permitem sa vindem mai usor decat altii  bunurile tarii, numai ca si alea nu prea mai sunt multe, ca am tot vandut si s-au cam epuizat.

Pe plan sportiv la Olimpiada  rezultatele au fost sub asteptari chiar si la gimnastica de unde au mai venit totuși câteva  medalii si la canotaj. La baschet  dam cu bata-n balta. Dupa   reprezentativa Romaniei care la campionatul european feminin ne-a dat sperante dupa  ce a reusit sa invinga Suedia in  primul meci iar mai apoi au avut meciuri stranse  chiar si cu Spania pana in ultimul sfert. In cele din urma s-au predat inexplicabil si mai aveau putin  pana sa termine pe ultima pozitie. Echipa   masculina de baschet  sub 18 ani  a facut un meci bun  doar in cazul in care acesta s-ar fi terminat in ultimul sfert. La pauza conduceau cu 8 puncte diferenta.  Aceeași diferență se inregistra și după sfertul 3. Sfertul  4 insa a fost   ca  un coșmar. Baietii nostri au reușit  sa inscrie doar 11 puncte  dar de primit au primit 28.  La faulturi au stat insa mult mai bine decat la capitolul  puncte. 15 faulturi au facut tinerii jucatori  ai Romaniei in ultimul sfert, ducandu-i  pe slovaci  de aproximativ 10 ori la  linia de aruncari libere.
La fotbal  Slovenia ne-a dat 4 goluri  iar jocul din teren a aratat jalnic in ciuda celor 3 goluri reusite de ai nostri.

De-ar trai  Stefan cel Mare, Mihai Viteazul si alti cativa domnitori care  daca pierdeau duelurile   cu cotropitorii era numai din cauza  faptului ca erau depasiti numeric, atunci cred ca s-ar bucura din plin sa-i bata pe turci de pilda, la orice sport  sau la orice competitie in care   numarul  jucatorilor sau reprezentantilor  ambelor tari ar fi egal.

Romania invinge Olanda la baschet masculin

Iata ca Romania  debuteaza cu dreptul in noua stagiune a calificarilor la un camionat european.
Pe 15  august 2012  a avut loc prima etapa a calificarilor pentru campionatul european de baschet din 2013.
Echipa nationala a Romaniei   a intalnit  reprezentativa similara a Olandei intr-un meci  in care tricolorii porneau cu sansa a doua. Primul sfert a  fost unul extrem de disputat si extrem de bine inceput de Romania care a reusit  sa conduca  la un moment dat cu scorul de 20-12, dar din pacate finalul a fost cu noroc pentru Olanda are a inscris in ultima secunda a primului mitan un cos de 3 puncte  care a dus diferenta in favoarea Romaniei la un singur punct, scor 28-27. 
Prima repriza s-a incheiat la egalitate dupa un sfert doi mai modest cu numai 35 de puncte inscrise fata de 55  cate se inscrisesera in primul.
Sfertul al treilea a apartinut clar Romaniei care a reusit  sa puna intre ea si adversara 7 puncte dupa un 25-18.
Ultima  parte din jocul Romaniei  a fost   axata pe apararea  diferentei de 7 puncte pe care o acumulasera in sfertul 3.  Olanda insa s-a tinut tare pana pe  final cand  au intrat in criza de timp. 21-20 pentru Olanda in ultimul sfert   si Romania obtine prima mare victorie in fata unei echipe care era clar  favorita in acest meci.
Cei 12 jucatori  convocati  la nationala de baschet a Romaniei  sunt: Andrei Mandache
Mihai Paul
Dragos Andrei
Daniel Popescu
Octavian Popa Calota
Vlad Moldoveanu
Tudor Jucan
Mihai Silvasan
Titus Nicoara
Ionut Dragusin
Catalin Baciu
Laszlo Laza
Programul tricolorilor  de acasa este urmatorul
 Romania – Olanda (15 august, ora 18:00)
Romania – Bosnia&Hertegovina (24 august, ora 18:00)
Romania – Georgia (2 septembrie, ora 18:00)
Romania – Letonia (11 septembrie, ora 18:00)

Meciurile  se vor disputa in Sala Transilvania din Sibiu  conform frbaschet.ro

In grupa D din care face parte  Romania s-a mai disputat un meci in care Bosnia si Hertegovina a  invins Letonia intr-un meci strans cu scorul de 87-84, in timp ce Georgia  a stat, grupa fiind de numai 5  echipe competitoare. Primele doua locuri din grupa se vor califica mai departe.

luni, 13 august 2012

Nicio zi fara baschet

S-a terminat Olimpiada de vara  de la Londra 2012. Sportul preferat de mine pe care l-am urmarit cu precadere a fost baschetul. Am reusit sa vad destule partide, desi pe  TV s-au dat doar cateva. Americanii  au facut legea atat la  masculin cat si la feminin iar asta s-a vazut  la final cand  ambele selectionate au  plecat cu medaliile de aur acasa.

In toate meciurile pe care le-am vazut cu  Argentina in prim plan, m-a impresionat teribil de mult Manu Ginobili, baschetbalistul care la 35  de ani  joaca cu atata pofta si cu atata lejeritate incat  ai spune ca este in echipa Statelo Unite ale Americii, acolo unde toti jucatorii au  calitatea de a fi cei mai buni.
Tunisia a fost echipa mica si cu ambitii mari. Jocul lor ofensiv destul de  spectaculos pe alocuri a  facut uitat  la final de meci   faptul ca din punct de vedere defensiv echipa a fost depasita.  Chiar daca m-au impresionat in anumite momente ale jocului este cert faptul ca nu au acumulat nicio victorie in grupa  dificila pe care au  avut-o alaturi de  Nigeria, Lituania, Argentina, Franta si SUA.
Nigeria a fost  surpriza neplacuta a jocurilor olimpice, cand vine vorba de baschet. Neplacuta pentru adversarii tari pe care i-au eliminat de-a lungul calificarilor si pana in grupe. Greu dar  numia bine pentru ei, au trecut rand pe rand de Lituania (86-80 in grupe de calificare), Grecia (80-79 in playoff)
Republica Dominicana (88-73 pentru ultimul loc disponibil in grupe). Toate aceste surprize neplacute pentru adversari le-a adus  probabil ganduri negre si au realizat un  record negativ prin primirea a 156 de puncte intr-o singura partida, de la  SUA.
Despre  little dream team-ul american am numai cuvinte de lauda. Am vazut meciuri spectaculoase chiar daca uneori jucatorii jucau  cu teama  sa nu se accidenteze. forta  ofensiva   a unei echipe precum SUA ii da posibilitatea sa nu se apere ca la carte,  oferind astfel un spectacol  spectatorilor si telespectatorilor. Pentru ca e cu mult mai frumos un  meci  cu cosuri multe decat unul  cu aparare agresiva si ratari  incredibile intr-un meci exclusiv tacticizat. Dar asta o poate face numai SUA in  meciuri contra oricarei echipe, sau  alte echipe mari in meciuri contra echipelor  foarte mici.

Finala  de la baschet de la Olimpiada  nu mi-a  oferit nicio emotie nici macar in  sfertul al treilea cand Spania  conducea SUA.  Tot jocul era la mana americanilor care in frunte cu un Durant  -in mana buna- si cu ceilalti jucatori   care faceau un antrenament oficial in fata Spaniei, au  oferit spectacol presarat cu putin suspans  pentru fanii spaniolilor.  In cele din urma nord-americanii au castigat meciul cu 106-100, diferenta fiind chiar mai mare decat cea pe care o reusisera in fata Lituaniei.
Raman insa  cu o dezamagire la gandul ca este probabil ultima data cand vad la lucru little dream team-ul american, asa cum a fost el numit  de presa de peste ocean.

Cam asta a fost tot cu Olimpiada 2012 pe partea baschetului. Acum urmeaza baschet masculin european. Inep de marti 14 august 2012  calificarile  pentru Europeanul din 2013. Romania este si ea prezenta, dar cu sanse infime la  obtinerea calificarii, desi joaca intr-o grupa in care  adversarele nu au nume grele.
Totusi Romania nu are un nume  in baschetul european si mondial la nivel inalt  astfel incat nici nu prea mai conta cu cine picam in grupa ca parerea era cam aceeasi. Jucand impotriva Letoniei, Olandei, BIH si Georgiei romanii nostri vor incerca marea cu degetul.

Tot in aceste zile se desfasoara si Campionatul masculin de baschet sub 18 ani in care echipa Romaniei  se afla pe locul 4 dupa  ce a obtinut doua  victorii si doua infrangeri. Vecinii unguri ne-au batut de ne-a sunat apa in cap (86-57) in timp ce englezii care sunt neinvinsi in grupe  ne-au batut   cu 60-55. Belarus si Scotia, echipele modeste pe care le-am batut se afla sub  noi in clasament si probabil acolo vor ramane.


marți, 7 august 2012

Portia de lectura

Ultima mea carte  citita a fost  Ghidul Lenesului sub "indrumarea" autorului Tom Hodgkinson. Cartea este frumos partajata pe diferite momente ale zilei, incepand desigur cu  trezitul cicalitor si nedorit pe care-l urâm toți. Cui ii place oare să se trezească cu noaptea-n cap pentru a relua rutina zilnică?

Printre alte  momente ale zilei Ghidul Lenesului trateaza si prânzul, orele de serviciu sau ceaiul de la ore 5, facand  nenumarate paralele intre diferitele obiceiuri ale oamenilor de pe planetă in momente diferite ale zilei.  
Ghidul lenesului. Mic tratat pentru lenesi rafinati

Este o carte in care autorul  este  leneșul de  serviciu și încearcă să ne invețe pe noi ceilalți ce ne-am dori să lenevim, cum să o facem  într-un mod cât mai eficient.
„Ce bine e sa nu faci nimic, si asta foarte incet, si daca se poate si pe bani.“  Pasajul acesta este  suficient de expresiv și adună într-o singură  frază ceea ce un leneș înrăit poate numi mottoul său în viață.

Totuși nu o recomand oamenilor care nu au nimic in comun cu lenevia sau nici măcar gândul nu le zboară la un așa stil de viață. Și ca să vă demonstrez cumva că din acest ghid am  extras doar informațiile pe care le pot valorifica în timpul liber în care lenevesc cât pot de tare, vă spun că acest  articol participa la Concursul: Castiga cartea The Hobbit, organizat de Kriogen cu sprijinul Librariei Online Carti Diverse. Care-va-să-zică  am depus efort pentru a  încerca să câstig o altă carte alături de care să lenevesc în timp ce o citesc.
Cine vrea să concureze alături de mine pentru a câștiga cartea The Hobbit  își poate încerca norocul aici.

luni, 6 august 2012

Inceput de saptamana

Nu m-am trezit bine luni ca am si aflat o stire interesanta: Curiosity  a ajuns pe Marte. Asta da stire, mai ales ca este in aria mea de interes. Nu vreau sa ma fac astronaut, dar pur si simplu imi place  sa aflu noutatea din Universul  asta nemarginit, macar atat cat poate fii el observat pana acum.

Am facut o alta constatare care mi-a depasit asteptarile. Evenimentul cu substrat umanitar pe care imi doream sa-l realizez a fost tratat  cu mai multa seriozitate decat ma asteptam. Desi  am aflat ca este foarte greu de realizat un astfel de  eveniment si ca rezultatele nu-s pe masura asteptarilor, ma gandesc ca   se poate sa-l impart  in bucati si tot va iesi ceva, daca nu-l pot trata asa cum l-am gandit.

Inceputul de saptamana aduce  de asemenea canicula sub cod portocaliu, e drept ca 42 de grade intr-o tara  din apropierea Ecuatorului  nu declanseaza probabil nici cod galben, dar noi suntem  printre pamantenii care suportă  temperaturi  extreme si pe plus si pe minus in functie de anotimp. De aceea  codurile  la nivel national sunt puse pentru avertizarea populatiei.

Nu pot sa nu remarc  discutiile   de la TV  cu privire la ultima medalie obtinuta la Londra.  Sandra Izbasa este  gimnasta care trebuie sa tina copertile revistelor  si  prima pagina a ziarelor alaturi de ceilalti sportivi români de la Olimpiada 2012 care vor obtine sau au obtinut deja rezultate  peste asteptari.

Tot la TV  l-am auzit pe presedintele ne-suspendat care  se teme de picajul in care va intra Romania in viitorul apropiat.
Dumnezeu sa ne aibă în pază!

Draga John risc sa te superi pe mine?

Pe baza unei fărâme din discuția avută la  bere după PH Pro Blogs, în care am tratat o infimă  parte  din vasta gramatică pe care o are limba română, ies cu explicațiile  găsite pe un site de specialitate.

Nu de alta dar poate uiți să te  documentezi in această privință.
John nu  a greșit cu nimic în exprimare, de fapt eu am adus  în discuție  o regulă de care el nu era sigur că este corectă. (nici eu nu eram foarte sigur,  așa că ne vom informa  corect amândoi în acest caz)

Discuția a  pornit cumva pe seama lui -să aibe- care este incorect folosit, forma corectă fiind - să aibă- .
 Eu am adus in discutie  forma  incorecta  -mă risc-
-te riști- ,  cea corectă fiind - risc să- , -riști -

Iată  variantele greșite/corecte oferite de sursa dexonline.ro

Forme verbale

Greșit Corect Explicații
eu crez
tu crezi
el crează
creerea/creearea/creiarea lumii
eu creez
tu creezi
el creează
crearea lumii
Verbul a crea, deși aparent se termină în -ea, nu este un verb de conjugarea a II-a, ci de conjugarea I. Sufixul este -a, iar rădăcina este cre-. Pentru ușurință, conjugați-l ca și pe a lucra, înlocuind lucr- cu cre-: eu lucr-ez/cre-ez; tu lucr-ezi/cre-ezi; el lucr-ează/cre-ează etc. Formele crezi sau crez, crează aparțin verbului a crede: prima este pers. a II-a sing., indicativ prezent, iar celelalte două, forme populare ale aceluiași verb: eu crez, el/ea/ei/ele să crează.
eu creiez
eu agreiez
eu întemeez
eu încleez
eu creez
eu agreez
eu întemeiez
eu încleiez
Numai dacă infinitivul verbului se termină în -ia (a întemeia, a încleia), atunci litera -i- apare și în formele conjugate: eu întemeiez/încleiez..., eu întemeiam/încleiam..., eu întemeiai/încleiai..., eu am întemeiat/încleiat..., întemeind/încleind.
mi-ar place mi-ar plăcea Infinitivul verbului este a plăcea, iar condițional-optativul se formează cu verbul auxiliar a avea (în acest caz, ar) și cu infinitivul.
Fi cuminte!
fi punctual.
Să nu fi trist.
Nu fii fraier!
fii știut ce pierd, n-aș fii lipsit.
fii mândru dacă aș lua un premiu.
Promit că voi fii punctual.
Fii cuminte!
fii punctual.
Să nu fii trist.
Nu fi fraier!
fi știut ce pierd, n-aș fi lipsit.
fi mândru dacă aș lua un premiu.
Promit că voi fi punctual.
Se folosește fii doar la imperativ afirmativ (fii cuminte) și la conjunctiv afirmativ sau negativ (să fii punctual / să nu fii trist). În toate celelalte situații, se folosește fi.

venii și eu cu voi.
Cât am putut dormii!
veni și eu cu voi.
Cât am putut dormi!
În primul caz, verbul este la modul condițional-optativ, care se construiește întotdeauna cu forma de infinitiv a verbului. În al doilea caz, verbul este chiar la infinitiv. Formele eu venii, eu dormii sunt valabile pentru perfectul simplu.
Nu asta. Nu face asta. Imperativul negativ, pers. a II-a sing., se formează cu infinitivul verbului: nu mânca, nu vorbi, nu pleca. Deci, nu face.
nu se merită să aștepți
nu se există așa ceva
nu merită să aștepți
nu există așa ceva
Formele impersonale cu aspect reflexiv ale lui a merita și a exista au apărut, probabil, prin contaminare cu construcțiile similare de tipul nu se obișnuiește, nu se justifică, nu se face/cade, dar ele nu au nicio justificare.
Când am venit la tine, tu plecasei deja. Când am venit la tine, tu plecaseși deja. Forma verbului la indicativ, mai mult ca perfect, pers. a II-a sing., se construiește cu terminația -seși, nu –sei (valabilă pentru pers. I sing.): plecaseși, plăcuseși, merseseși, coborâseși, iubiseși.
A fost investit în funcția de ...
A învestit mult în afacere.
A fost învestit în funcția de ...
A investit mult în afacere.
Deși au o etimologie comună, verbele a investi („a cheltui/plasa bani într-un anumit scop, într-o anumită afacere”) și a învesti („a acorda cuiva în mod oficial un drept, o autoritate, o demnitate, o atribuție”) au evoluat diferit ca sens, de unde, probabil, nevoia de a le diferenția și formal, prin adoptarea formei învesti.
cere-ți voie înainte să plecați.
Nu trage-ți!
Cereți drepturile tale.
Trageți pătura (pe tine).
cereți voie înainte să plecați.
Nu trageți!
Cere-ți drepturile tale.
Trage-ți pătura (pe tine).
Când -ți apare ca desinență pentru indicarea pers. a II-a plural a verbelor, se scrie, desigur, lipit de verb: voi cereți, voi trageți. Dar se scrie despărțit prin cratimă de un verb la imperativ, când -ți este forma prescurtată a pronumelui îți, forma de dativ a lui tu, care în astfel de construcții are rol de pronume posesiv, înlocuind sau doar întărind pronumele posesiv propriu-zis: cere-ți drepturile = cere drepturile tale; trage-ți pătura = trage pătura (ta) pe corpul tău; pune-ți pălăria pe cap = pune pălăria (ta) pe capul tău.
eu crap (de râs, de ciudă).
tu crapi (de râs, de ciudă).
el se înșeală
vrea să (te) înșale
el/ea se așează
aibe parte
eu crăp (de râs, de ciudă).
tu crăpi (de râs, de ciudă).
el se înșală
vrea să (te) înșele
el/ea se așază
aibă parte
Formele corecte sunt stabilite de comisiile Academiei Române abilitate să instituie normele ortografice. Forma înșale există doar pentru sensul învechit „a pune șaua pe...” (astăzi verbul folosit pentru aceasta nu mai este a înșela, ci a înșeua).
De ce te râzi? De ce râzi? A râde este verb intranzitiv, nu reflexiv.
a avansa înainte a avansa A avansa înseamnă a înainta.
De-te la o parte
Dădeți-vă jos.
Dă-te la o parte.
Dați-vă jos.
De, dădeți, ca forme de imperativ ale verbului a se da, sunt variante învechite, populare, incorecte.
Ce-s cu cărțile astea pe masă?
Ce sunt cu cărțile astea pe masă?
Ce-i cu cărțile astea pe masă?
Ce este cu cărțile astea pe masă?
Folosirea verbului -i (formă abreviată și modificată a lui este/e) la plural nu are legătură cu faptul că vorbim despre mai multe cărți, deoarece este vorba de o formă impersonală, fixă: ce-i cu cărțile astea/cartea asta sau pantoful ăsta/pantofii ăștia pe masă? Ce-i cu tine?
mă risc să dau un pronostic...
te riști să-l înfrunți pe șef?
risc să dau un pronostic...
riști să-l înfrunți pe șef?
Chiar dacă unele dicționare menționează că a risca este și reflexiv, aceste forme sunt învechite și nerecomandate.

joi, 2 august 2012

Cateva de azi

Azi am facut un drum dus intors de doua ori si un sfert. O data l-am facut pe role si inca o data si un sfert pe jos. Timp total de mers  pe  jos: 100 de minute. Timp total de mers pe role: 44 de minute. Pe un drum  de la mine de acasa pana  la liceul Caragiale si inapoi.

Pe  drum am vazut un  caine de om care punea un caine flocos   flocos in portbagajul deja plin al unei masini. Portbagajul avea si separeu, astfel ca spatiul devenea   ingust cam  tot atat cat are si o gaina  care traieste si face oua intr-o cusca cat ea de mare. Parca mi-a fost mila de el, mai ales ca dupa ce i s-a inchis usa portbagajului in bot, proprietarul masinii si al cainelui probabil, nu dadea semne ca s-ar grabi sa plece desi masina statea in soarele  puternic arzator al orei 13:00. Poate  ca este un fel de sauna pentru catei, dar nestiind eu acest lucru, am compatimit saracul animal. In America daca ma aflam as fii sunat la protectia animalelor cu siguranta.

Tot azi am constatat ca pe role merg de doua ori mai repede decat pe jos si cu siguranta timpul este mult mai bun daca ma si  grabesc.

Am  avut azi o controversa verbala cu o  domnita care  ma contrazicea ca eu nu ma simt bine in pielea mea, ca si stare generala de sanatate fizica si pshihica, de parca ea ar fi in locul meu. E drept ca sunt  sub  nivelul de greutate pe care ar trebui sa-l am la varsta si inaltimea mea, dar asta nu ma impiedica sa pot spune ca ma simt bine in pielea mea si ca nu am complexe  in sensul acesta.